• Medzinárodný deň detí - 1. stupeň

          • Tohtoročný  Medzinárodný deň detí prvého stupňa v našej škole bol opäť nezabudnuteľný. Pani učiteľky z prvého stupňa sa realizovali naplno a pripravili program plný zábavy, hier, súťaží a zaujímavých aktivít. Deti ráno čakali dokonca aj piráti. Boli to žiaci z ôsmeho ročníka, ktorí si pre deti vymysleli krásny program - hľadanie pirátskeho pokladu. Žiaci pri jeho hľadaní museli splniť zábavné aktivity. Touto cestou im chceme veľmi pekne poďakovať za veľmi pekne pripravené kostýmy a hry, ktoré sa deťom veľmi páčili.
            Žiaci na konci boli odmenení odznakmi, medailami, knižkami a samozrejme nechýbala aj sladká odmena.

            Pani učiteľky prvého stupňa

          • Deň detí

          • Druhého júna žiaci druhého stupňa zaplnili ihriská, kde si pre nich učitelia pripravili rôzne disciplíny. Súťažili v skoku do diaľky, v šprinte dozadu, v hode kriketkou či papierovým lietadielkom a hral sa aj ročníkový futbalový turnaj o putovný pohár riaditeľa školy. Všetkým sa prihovorila aj pani starostka, ktorá žiakov potešila čapovanou kofolou. Všetci sa zabavili, zapojili sa do disciplín a najlepšie výkony boli ocenené.

            Mgr. Šteinigerová

          • Kysucký triangel

          • S radosťou sme prijali pozvanie na 13. ročník Kysuckého triangla, kde si naši žiaci zmerali sily s deťmi ZŠ Čierne- Ústredie, Vyšný koniec , ZŠ Skalité Kudlov a ZŠ sv. Andreja Svorada a Benedikta Skalité.

            Mladšia kategória žiakov 3.-4.  ročník a 5.-6. ročník zdolávala trať s niekoľkými prekážkami, starší žiaci bojovali o pohár vo florbale a vo futbale. Dievčatá z 8. ročníka získali pohár a strieborné medaile vo florbale a chlapcom sa podarilo získať bronz vo futbale. Všetkým srdečne blahoželáme a ďakujeme za vecné ceny Třineckým železiarňam a  Okresnému olympijskému výboru .

             

            Mgr. Monika Strýčková

          • Rozprávková noc

          • Dievčatá z 8.A pripravili pre našich tretiakov noc plnú zážitkov. Rozprávková noc bola naozaj rozprávková, keďže pre deti bolo pripravených mnoho aktivít i cien. Veru, spať sa nikomu moc nechcelo :)

            Ďakujem ôsmačkám za výborne zorganizovanú akciu! Bolo to skvelé....

            Mgr. J. Ligač

          • ​​​​​​​ 350-eurové príspevky na nákup počítača /tabletu

          • Už počas mája bude môcť využiť príspevok na nákup nového notebooku, tabletu alebo all-in-one počítača 20-tisíc žiakov základných a stredných škôl. Príspevok v rámci projektu Digitálny žiak je určený pre žiakov základných a stredných škôl pochádzajúcich zo sociálne slabšieho prostredia a z domácností, ktoré neprekračujú 60% mediánu príjmu domácností na Slovensku.

            Nárok na príspevok majú aj všetci terajší prváci na stredných školách a žiaci piatych ročníkov na osemročných gymnáziách. Pre získanie príspevku postačí registrácia žiaka a jeho zákonného zástupcu na webstránke www.digitalnyziak.sk. Údaje a oprávnenosť na získanie príspevku budú následne overené v jednotlivých štátnych registroch.

            „Do niekoľkých týždňov by mala žiakom/ich zákonným zástupcom prísť validačná SMS, ktorá obsahuje unikátny validačný kód. Ten následne spolu s dokladom totožnosti stačí predložiť v niektorých z autorizovaných predajní digitálnej techniky zapojenej do projektu,“ vysvetľuje predseda Digitálnej koalície, Mário Lelovský. V rámci celého Slovenska by takýchto predajní malo byť dostupných viac ako 500. Kompletný zoznam bude dostupný na www.digitalnyziak.sk.
            Dva mesiace od spustenia projektu Digitálny žiak o príspevok požiadalo už takmer 60-tisíc žiakov.

            Digitálna koalícia hovorí o rekordnom záujme. „Digitálne zručnosti sú nevyhnutným základom pre plné využitie všetkých príležitostí, ktoré dnešná, digitálna, doba ponúka. Žiaľ, aj napriek tomu dnes mnohí žiaci nemajú potrebné digitálne vybavenie vďaka ktorému by sa mohli plnohodnotne pripravovať na štúdium aj z domu a rozvíjať tak svoje digitálne zručnosti v maximálnej možnej miere. Veríme, že projekt pomôže zásadne zvýšiť dostupnosť digitálnych zariadení pre všetkých žiakov, bez ohľadu na to, z akého prostredia pochádzajú. Enormný záujem  žiakov a rodičov potvrdzuje, že príspevok na nový, kvalitný notebook či tablet, predstavuje pre žiakov a domácnosti adresnú pomoc,“ dopĺňa Lelovský.

            O príspevok v hodnote 350 eur môžu žiaci a ich zákonní zástupcovia požiadať do konca júna. Všetky potrebné informácie nájdete na: www.digitalnyziak.sk. K dispozícii sú aj pracovníci call centra na telefónnom čísle 02/32 28 44 66.

             

          • Informácia o večernej škole dňa 25.05.2023

          • Dobrý deň všetkým!

            Dovoľujem si Vás pozvať na online podujatie

            „Digitálna stopa – Čo všetko o nás a našich deťoch internet vie“, ktoré sa bude konať
            25. 5. 2023   17:30 – 19:00.

            O večernej škole informujeme aj prostredníctvom Facebook podujatia:
            https://fb.me/e/1fxyikDLs>

            Link na podujatie (Zoom):  Link na podujatie (Zoom):

            [ https://us06web.zoom.us/j/88696657625](https://us06web.zoom.us/j/88696657625)

            Link na youtube podcast:

            [https://www.youtube.com/watch?v=ADkfmGbmNdY&t=1054s](https://www.yout
            ube.com/watch?v=ADkfmGbmNdY&t=1054s)

            Lektori budú tentokrát dvaja: Barbora Okruhľanská a Peter Šebo,
            autori podcastu Digitálni rodičia.

            Všetko, čo na internet zavesíme, tam už navždy zostane. Každý z nás
            zanecháva digitálnu stopu, aj keď nikde nič neuverejňuje. Nejde o žiadne
            sci-fi ani o prenasledovanie ľudstva, je to súčasť našej online
            existencie. Pre niektorých sa začína už v prvých sekundách života na
            tomto svete.

            MARIÁN HAMADA

            Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na
            deťoch (NKS)

          • Exkurzia - geologické zaujímavosti Kysúc

          • Žiaci deviateho ročníka absolvovali 18.5.2023 exkurziu po geologických zaujímavostiach Kysúc. Navštívili sme tri známe lokality a rarity Kysúc- Milošovú Megonky, Klokočovské skálie a Ropný prameň v Korni. Ku každej z lokalite si žiaci pripravili zaujímavosti o danej lokalite, ktoré prezentovali svojím spolužiakom. Exkurziou nás sprevádzala pracovníčka CHKO Kysuce pani K. Kyselová, ktorá priamo v teréne vysvetlila žiakom spojitosť živej a neživej prírody, vzťahy v lesnom ekosystéme a zdôraznil, aké nežiaduce následky má narušenie týchto krehkých vzťahov, ukázala nám aj mokrade a rašeliniská v lokalite Megonky. Pri ropnom prameni si pani Kyselová pripravila pre žiakov aj zaujímavé aktivity.

            Ďakujeme pani Kyselovej za vedenie našej exkurzie.

            Mgr. Kobělušová

          • "Fajčenie ako rizikový faktor"

          • V spolupráci s KKS v Čadci a s RÚVZ v Čadci si žiaci 8. a 9. ročníkov mohli osvojiť viaceré poznatky o škodlivosti fajčenia v rámci prednášky s názvom "Fajčenie ako rizikový faktor". Verím, že prednáška  nabudila  našich  mladých ľudí  k zdravému  životnému štýlu a  svoje  zdravie  si budú  vážiť.   

            Mgr. Monika  Strýčková 

          • Návraty

          • V spolupráci s Kysuckým kultúrnym strediskom v Čadci sa uskutočnila pre žiakov 8. ročníkov vzdelávacia prednáška s názvom Návraty. Historik PhDr. Marián Liščák, PhD predstavil žiakom mnohé zaujímavosti z regiónu Kysúc, rozprával napríklad aj o tom, kedy Kysučania získali svoju regionálnu identitu, či o potrebe poznať minulosť svojho regiónu. Ďakujem p. Liščákovi, ktorý má mimochodom svrčinovské korene a p. Ing. Mgr. Kataríne Borisovej za sprostredkovanie prednášky.

            Mgr. Monika Strýčková

          • Tretiaci a štvrtáci na dopravnom ihrisku

          •       Dopravné ihrisko v Čadci sa 11. 05. zaplnilo najprv našimi tretiakmi a 12. 05. ich vystriedali štvrtáci. Hlavným dôvodom návštevy bolo skvalitnenie dopravnej výchovy. Členovia Mestskej polície Čadca si s deťmi zopakovali pravidlá cestnej premávky a oboznámili sa s dopravnými značkami na ihrisku. Až teraz premávka začala. Skupinka detí bola účastníkmi premávky ako chodci, druhá skupinka sa vozila  na bicykloch a kolobežkách. Tretia skupina detí sa mohla zoznámiť  s vybavením vozidla mestskej polície. Striedali sa v teoretickej, praktickej a oddychovej časti.

                 Presunuli sme sa do Kysuckého múzea v Čadci. Aktuálnym podujatím bola interaktívna výstava Hravá hlava, ktorá deťom priblížila neobyčajnú cestu zákutiami ľudskej hlavy. Deti edukatívnou formou spoznali, ako hlavu stvárňovali rôzni umelci, ako v nej vzniká nápad, koľko váži mozog a aké rôzne pomenovania má hlava. Dozvedeli sa, na čo nám slúžia zmyslové orgány, či sa dá bez nich žiť, alebo či sa dajú nahradiť. Mohli sa zahrať na detektíva, poskladať identikit páchateľa, a tak zistili, že na svete neexistujú dvaja identickí ľudia.

            Výstava im ponúkla nekonečné množstvo podôb hláv, ktoré mohli preskúmať na obrazoch – od masky faraóna, historickej fotografie, akademickej skice či balónových smajlíkov.  Oboznámili sa s rôznymi slovnými spojeniami týkajúcimi sa hlavy. Deti tu našli kapustnú či dutú hlavu. Na záver mohli zavítať aj do obce Gebuľová, kde si mohli vytvoriť hlavu podľa svojich predstáv.

                 Z múzea sme sa ponáhľali na železničnú stanicu. Unavení, ale plní zážitkov sme sa vracali späť do školy.

            Spracovala: Mgr. Dana Moravcová

                                Mgr. Silvia Balajková

          • EXKURZIA V KYSUCKEJ HVEZDÁRNI

          • Dňa 11.05.2023 žiaci 4. ročníka navštívili Kysuckú hvezdáreň v Kysuckom Novom Meste, aby nadobudli nové poznatky z oblasti astronómie a kozmonautiky. Cieľom tohto výletu bolo priblížiť žiakom niečo, čo sa učia len z teoretického hľadiska a niečo, čo môže pôsobiť až abstraktne.

            Po príchode na miesto sme sa zúčastnili premietania filmu o Slnečnej sústave. Neskôr sme sa oboznámili aj so slnečnými hodinami a plastikami planét, ktoré sa nachádzali v jej okolí. Hlavnou atrakciou sa však stal novo zmodernizovaný astronomický ďalekohľad.

            Mgr. Balajková

          • Srdiečka pre naše mamy

          • Aj dievčatá z 8. A a B chceli potešiť naše MAMY a ku DŇU MATIEK vyrobili krásne srdiečka.
            Prajeme všetko najlepšie.

             

            Ing. Milada Antonínová

          • Svrčinovský erb

          • Na literatúre sa žiaci 5.A učili o povestiach. Dozvedeli sa, že niektoré povesti vysvetľujú vznik erbu či mesta. Ale čo ten svrčinovský erb? Prečo je tam kohút a hviezda? Ako vlastne vznikol Svrčinovec? Presných informácii sa nedopátrali, tak sa rozhodli, že napíšu vlastné povesti o svojej obci a jej erbe. 4.5.2023 prijala pozvanie na literatúru do 5.A pani starostka Renáta Majchráková, ktorá si povesti vypočula a doplnila ich o nové zaujímavé informácie. Po prezentácii povestí si žiaci pre pani starostku pripravili rôzne otázky, ktoré rada zodpovedala a žiaci sa tak dozvedeli viac o jej práci či živote. Pani starostke ďakujeme za návštevu a tešíme sa na ďalšie stretnutie.

            Spracovala Mgr. Šteinigerová

          • Vyhodnotenie verejnej zbierky  2023

          • Aj tento rok sa naša škola v spolupráci s OZ Klinček – združenie pacientov s onkologickým a ŤZP Čadca zapojila do celoslovenskej finančnej zbierky na podporu onkologických pacientov a ich rodín.

            Našej škole sa podarilo vyzbierať 376,58 €

            Ďakujeme všetkým žiakom, rodičom, pedagogickým aj nepedagogickým zamestnancom, ktorí prispeli do našej zbierky.

            Mgr. A. Kullová

          • Divadelné predstavenie Gulliverove cesty

          • Pri príležitosti 55. ročníka Palárikovej Rakovej 2023 sa žiaci prvého stupňa našej školy dňa 27. 04. zúčastnili divadelného predstavenia Gulliverove cesty.
            Palárikova Raková je národná súťažná prehliadka ochotníckych divadelných súborov s inscenáciami pôvodnej slovenskej dramatickej tvorby.
            Humorná divadelná hra v podaní ochotníkov obohatila spoločenský život v našej obci a priniesla návštevníkom výnimočný divadelný zážitok.

            Spracovala: Mgr. Dana Moravcová, Mgr. E. Behúňová

          • ČOKOLÁDOVÁ TRETRA

          • Vo štvrtok 27.04.2023 sa naši najlepší bežci a bežkyne z 1.- 4. ročníkov zúčastnili prvého ročníka atletickej súťaže "Čokoládová tretra". Naši najmladší bežci bežali na 200m a starší 300m. Bolo to náročné, konkurencia bola veľká aj tak si zaslúžia naše uznanie a pochvalu. Našu školu reprezentovali krásne na stredných priečkach. Najlepšie sa na krásnom, striebornom, 2. mieste v kategórii chlapcov na 300m, umiestnil Tomáš Maslík zo 4.A.

            Mgr. V. Belešová

          • Výchovný koncert Očová, Očová...

          • Očová, Očová...
            bol názov výchovného koncertu zameraného na oboznámenie sa s jednotlivými hudobnými nástrojmi. Predstavenie prebiehalo formou rozhovoru medzi hudobníkom, zberateľom ľudových piesní Antonom Budinským a deťmi.
            Pán Budinský predviedol i originálne ukážky hier na archaické hudobné nástroje: fujare, píšťale, handrárskej píšťalke, gajdoch, drumbli, okarine, Panovej flaute, citare, heligónke – harmonike, pastierskom biči, krumhorne, cimbale.
            Hoci bol pán Budinský v „najlepších rokoch“, upútal nás svojím prejavom a výkonom. Zapojil do svojho vystúpenia ako deti, tak i pedagógov. Tento program je prínosom (pomôckou) pre hodiny hudobnej výchovy. Odchádzali sme pozitívne naladení, obohatení o netradičný kultúrny zážitok.

            Spracovala: Mgr. Dana Moravcová, Mgr.E. Behúňová

          • Deň Zeme

          • Žiaci našej školy sa každoročne zapájajú do aktivít ku Dňu Zeme. A tak sme si opäť 21. 04.2023 pripomenuli tento významný deň. Prispeli sme k zlepšeniu čistoty prostredia, v ktorom žijeme  a ukázali sme, že sa dokážeme o našu Zem príkladne starať. Vyzbieral sa plný kontajner rôzneho odpadu. Všetkým , ktorí priložili ruku k dielu, patrí veľké ĎAKUJEM.

            Mgr. Veronika Tatarková

          • JARNÉ UPRATOVANIE S FUSAKLAMI

          • Pri príležitosti Dňa Zeme, ktorý sa na našej škole uskutoční v piatok, 21.04.2023, sa aj naši žiaci zapoja do aktivít, ktorými pomôžu prírode. Spoločne vyčistíme okolie školy, potoka, miestne časti obce či blízky les. Čistenie okolia je aj súčasťou úlohy v Recyklohrách v spolupráci s Fusaklami, ktoré poskytnú nové ponožky pre najusilovnejších zberačov.

            Tak skúste si i vy, rodičia, tento deň pripomenúť aktivitami v okolí svojho bydliska a pomôžte prírode. V tomto prípade platí: Čím viac rúk, tým čistejšie.

            Program na piatok:

            8:00 – stretnutie žiakov 1. aj 2. stupňa pred školou

            8:00 – 11.00 – čistenie okolia (1. stupeň)

            8:00 – 11:45 – čistenie okolia (2. stupeň)

            Pre žiakov stravujúcich sa v školskej jedálni bude obed pripravený v uvedených časoch. ŠKD bude v tento deň v prevádzke.

            Treba sa vhodne podľa počasia obliecť a obuť, zobrať desiatu a pitie.

            Nezabudnúť si priniesť vrecia a rukavice!

            Mgr. V. Tatarková